Özellikle kat maliki ya da sakinlerini ilgilendiren hususlardan biri “yöneticinin ya da yönetim kurulu üyelerinin aldığı aylık huzur haklarının ne olduğu ve ne kadar olması gerektiği” konusudur. Kat sakinleri çoğunlukla yöneticinin aldığı bu bedellerin yüksek olduğundan şikayetçi olmaktadırlar. Konunun kanuni dayanağını incelemek bize yol gösterici olacaktır. Kat malikleri kurulu tarafından seçilen yöneticinin ya da yönetim kurulu üyelerinin hakları 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK’nın) 40. maddesinde sayılmıştır. Şöyle ki;
Madde 40 – Yönetici, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir. Kat malikleri, kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden isteyebilir. Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir. Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.
Huzur Hakkı Mı, Yoksa Ücret Mi?
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 40’ıncı maddesi incelendiğinde bu ücretin bir “huzur hakkı” olmadığı, açık tanımın yönetici ücreti olarak yapıldığı görülmektedir. Şirket yönetim kurullarında ya da kooperatif, vakıf, dernek vb. tüzel kişiliklerin yönetim kurullarında yer alan kişiler huzur hakkı kavramını site yönetimleri uygulamasına taşımaya çalışmıştır.
Kaynak : https://www.apsiyon.com/blog/huzur-hakki-nedir-yoneticinin-huzur-hakki-ne-olmalidir